Údržba oken: Víte, jak správně mýt okna?

Mytí oken a celkově jejich údržba nepatří zrovna mezi oblíbené činnosti. Nejsou sice potřeba tak často, o to více je ale máme tendenci odkládat. Pojďme si mytí a údržbu trochu usnadnit a povědět si základní postup, se kterým to zvládnete efektivněji a rychleji.

Velká prosklená okna jsou balzámem pro oko. Interiér dokáží krásně prosvětlit, propojí vnitřní a vnější část domu a poskytnou vám výhledy do okolí rovnou z gauče. Také jsou ale poměrně náchylné na šmouhy, kapky a další nečistoty. Čím větší plocha, tím více jsou vidět. Jak si s tím poradit?

Jak udržovat okna z hlediska materiálů? 

Vyberete-li okna hliníková nebo plastová, s údržbou tolik práce mít nebudete. Tam stačí klasické mytí oken v rámci potřeby a také mytí rámů. Jednou za rok je potřeba namazat kování a udržovat volné odtokové kanálky. 

Náročnější na údržbu jsou ale okna dřevěná. Není třeba je sice natírat každý rok, je ale důležité rámy jednou za čas omýt a jednou do roka je ošetřit speciálním roztokem, který pořídíte u výrobce oken. Pak je na řadě klasická údržba – mytí, čištění odtokových kanálků a mazání kování. 

Zajímalo by vás o oknech, jejich materiálech i dalších parametrech více? Mrkněte na: https://obchod.winkhaus.cz/cz

Kdy je pravý čas? 

Ať už si zvolíte jakoukoliv dobu v roce, pro mytí oken je dobré, pokud je počasí "tak akorát". To znamená žádné slunce, žádný déšť a teplotu ideálně do 5°C. Nemělo by mrznout, ani svítit slunce. 

Čím začít? Postup mytí krok za krokem

1. Poté je třeba si prostor připravit. Odstraňte z dosahu vše, co by vám mohlo nějakým způsobem překážet. Síťky proti hmyzu, dekorace, závěsy, květiny. Poté vymeťte pavučiny z rohů a veškeré textilie vyperte. 

2. Největší špína se drží na rámech. Těmi tedy začněte. Postačí saponát a houbička. Nikdy nepoužívejte abrazivní prostředky ani drátěnku. Mohly by povrch oken poškodit. 

3. Poté se zaměřte na žaluzie. Nejdříve vysajte nánosy prachu vysavačem. Dále je otřete teplou vodou a mýdlovým saponátem. Usnadnit práci si můžete speciálním čističem na žaluzie, který dokáže umýt několik lamel najednou. 

4. Je na řadě první vrstva pro mytí oken. Než se dáte do leštění, naneste krouživými pohyby na skleněnou plochu mycí prostředek smíchaný s vodou, aby se vytvořila hustá pěna. Ta rozpustí nečistoty a další mytí pak bude snazší. 

5. Pěnu postupně shora dolů stáhněte stěrkou. Tu po každém tahu otřete hadříkem, aby vám na skle nevznikly šmouhy. Dá se použít i klasické leštidlo nebo prostředek na sklo a suchý hadřík nebo utěrka. Jedná se ale o zdlouhavější a pracnější proces. 

Dejte šanci vychytávkám

Kromě stěrky si práci můžete usnadnit mnohými dalšími pomocníky. Základní pomůckou jsou speciální hadříky na mytí oken. Nepropouští vlákna a vyznačují se vynikající savostí. Do hůře dostupných prostor se zase můžete dostat pomocí teleskopické tyče na mytí oken, na kterou uchytíte zmíněnou stěrku anebo třeba vysavač oken. A pro opravdové fajnšmekry tady máme jeden technologický tip: velké skleněné plochy vám pomůže vyčistit a vyleštit robotický čistič oken, který se umístí na okno pomocí podtlaku a pak už ho necháte pracovat za vás.

Autor článku

Impression Media, s.r.o.

O autorovi

Obchodně zastupujeme přes 115 internetových serverů, díky kterým umíme oslovit více jak 6 866 371 uživatelů českého internetu měsíčně. Zastupovaná média prezentujeme před přímými klienty, reklamními a mediálními agenturami. Poskytujeme komplexní služby v oblasti internetové reklamy. Od samotné výroby reklamních bannerů či webových projektů, přes komplexní péči o klienta až po mediaplány a statistické výstupy kampaní.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist