Tipy pro výběr sprchového setu

Na trhu narazíte na nespočet typů sprchových hlavic i vodovodních baterií, které je mnohdy těžké sladit, a to nejen designově. Řešením jsou sprchové sety, jejichž obrovskou výhodou je to, že nemusíte jednotlivé komponenty pořizovat zvlášť. Pojďme se podívat, na co si dát při výběru pozor a na co se zaměřit!

Hlavová sprcha pro ten největší komfort

Bude vám stačit pouze sprchová hlavice, nebo dáte přednost setu s horní sprchou? To je jedna z otázek, na kterou si budete muset odpovědět hned na začátku výběru. Sprchy opatřené pouze ruční sprchou patří k těm levnějším. I s nimi může být sprchování zážitkem, o to důležitější je však výběr kvalitní hlavice s několika režimy proudů. Na stěnu se montuje dostatečně vysoká svislá tyč, na kterou se ruční sprcha upevňuje. Částečně tak plní funkci sprchy hlavové.

Sprchové sety vybavené hlavovou sprchou jsou však mnohem variabilnější. Sami se rozhodnete, kdy pro sprchování použijete ruční sprchu a kdy na sebe necháte dopadat kapky vody svrchu. Hlavové sprchy jsou zpravidla rozměrnější než ty ruční a disponují více režimy, tudíž je zážitek ze sprchování o poznání lepší. Voda dopadající přímo shora se postará o dokonalé vymytí šamponu z vlasů a stejně tak o příjemnou masáž hlavy i těla. Některé modely sprchových setů umožňují současně tryskání jak hlavové, tak ruční sprchy.

Většinou je součástí sprchového setu také praktický držák pro ruční sprchu a v neposlední řadě samozřejmě baterie, na které regulujete teplotu a množství vody.

Typy vodovodních baterií

U vodovodní baterie ještě chvíli zůstaneme. Konkrétně se zaměříme na její ovládání. Nejrozšířenější jsou pákové baterie. Jak už vyplývá z názvu, zde se teplota a proud vody regulují pomocí páky. Použití této baterie však může být problematické zejména v domácnostech s malými dětmi. Nedisponuje totiž žádným ochranným mechanismem, který by zabraňoval opaření. Výhodou však je cenová dostupnost a snadná opravitelnost. Při poruše stačí vyměnit kartuši a máte hotovo!

Samostatnou kapitolou jsou kohoutkové baterie. Využívají se především v koupelnách laděných do retro stylu. V kombinaci se zajímavou povrchovou úpravou v koupelně vytvoří jedinečnou atmosféru. Jedinou nevýhodou je poněkud složitější ovládání, což souvisí také s vyšší spotřebou vody.

Pokud jste ochotni do sprchové baterie investovat vyšší částku, sáhněte po termostatickém provedení. Taková baterie není vybavena pákou, ale speciální ovládací hlavicí, na které lze přesně nastavit požadovanou teplotu a proud vody. Tuto přednastavenou teplotu si pamatuje i při dalších použitích, což znamená, že zcela odpadá problém se zdlouhavým nastavováním. Voda o požadovaném proudu i teplotě začne z hlavice tryskat v podstatně ihned po zapnutí. Termostatické sprchové baterie jsou na rozdíl od těch pákových vhodné i do domácností s malými dětmi, protože jsou vybavené tepelnou pojistkou. Teplota vody nikdy nepřekročí nastavenou hranici. Pokud by došlo k přerušení dodávky studené vody, sprcha se okamžitě vypne. K opaření horkou vodou proto nemůže v žádném případě dojít. Baterie je navíc technologicky řešená tak, že voda neohřívá ani její povrch. Celkově se jedná o úspornější řešení, z hlediska životního prostředí i vaší peněženky.

Kov na prvním místě

Materiál, ze kterého jsou části sprchového setu vyrobeny, hraje velkou roli v tom, jak dlouho set vydrží bezproblémově fungovat. Zároveň je také otázkou komfortu. Sprchové hlavice se většinou vyrábějí z nerezových kovů. Nalézt ale můžeme i hlavice plastové. Jsou velmi lehké, nicméně oproti nerezovým hlavicím mnohem méně odolné. Doporučujeme tedy zvolit hlavici kovovou.

Autor článku

SANITINO s.r.o.

O autorovi

Od roku 2008 jsme spolehlivým partnerem pro vaše nákupy koupelnového a kuchyňského vybavení. Věříme pouze prověřeným renomovaným světovým i českým značkám a společně s nimi se již několik let snažíme vykouzlit spokojená rána v každé koupelně. V naší nabídce SANITINO najdete opravdu rozmanitý výběr sanitární keramiky, vodovodních baterií, sprchových koutů, koupelnového nábytku, zrcadel i koupelnových doplňků.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist