Rekonstrukce bytu krok za krokem. Podívejte se na naše tipy!

Rekonstrukce bytu patří mezi velké stresory, protože řada lidí si předem neuvědomuje, co vše obnáší. Pokud se na ni však dostatečně připravíte, a to s předstihem, můžete ji zvládnout bez zbytečných starostí. Na co všechno si tedy při rekonstrukci bytu dát pozor?

Čím začít?

Než se vůbec do rekonstrukce či renovace bytu pustíte, měli byste si společně s jeho dalšími obyvateli sednout a zvážit, co všechno chcete změnit a proč. Jen tak si předem uděláte obrázek, jak náročná samotná rekonstrukce bude. Kromě otázek ohledně vlastní podoby rekonstrukce byste si měli promyslet i jaké materiály budete chtít v zrekonstruovaném bytě použít. Ačkoli je dnes trh nasycený mnoha materiály a produkty, může se hravě stát, že na něco můžete čekat i celé měsíce. To je v případě již rozdělaných prací krajně nepříjemné.

Kdy volat na pomoc bytového designéra či architekta?

V případě, že nejste si zcela jistí svou vizí či použitím určitých materiálů, můžete se obrátit na bytového designéra. Pokud pak přemýšlíte nad tím, že byste chtěli výraznou proměnu bytu včetně jeho dispozic bude vhodné se obrátit na architekta, který vám dodá nejen návrh řešení, ale i projektovou dokumentaci. Ta se vám bude hodit, jestliže byste museli podat ohlášení stavby nebo si požádat o stavební povolení.

Budete zasahovat do inženýrských sítí?

Při větších stavebních úpravách možná zasáhnete i do stávajících inženýrských sítí, je tak nezbytné si zjistit, kudy vedou elektrické rozvody, ale i rozvodná síť plynu či vody. Jen tak se vyhnete zbytečným majetkovým škodám.

Než začnete s pracemi splňte svou ohlašovací povinnost

Ať už se chystáte pro rekonstrukci družstevního bytu nebo bytu v osobním vlastnictví, pamatujte na to, že je zde řada specifických situací, které musíte předem družstvu nebo sousedům ohlásit. Zároveň byste neměli opomenout i způsob likvidace odpadů. Pokud jej bude velké množství vyplatí se předem si zajistit velkoobjemový kontejner.

Můžete se pustit do práce!

Nejprve věnujte patřičnou pozornost stávajícímu stavu omítek, mohou při zásahu nebo poťukání začít odpadávat. V tom případě by bylo vhodné je seškrábat na zdivo a následně aplikovat omítky nové. Totéž platí i v případě mnoha nánosů barvy, protože ty se mohou začít loupat. V případě, že naleznete na zdech vlhká místa, nestačí je jen ošetřit sanačními či dezinfekčními prostředky, ale najít i příčinu této poruchy. Zapomenout byste také neměli na efektivní naplánování rozmístění vypínačů a zásuvek. V tuto chvíli přichází na řadu elektrikář, ale i instalatér.

TIP: Jestliže se rozhodnete jít s dobou a pořídit si robotický vysavač pamatujte i na to, že některá ze zásuvek by měla být umístěna ve volném prostoru. Přívodní kabel k dokovací stanice vysavače totiž nemusí být následně dostatečně dlouhý, a navíc robotický vysavač musí být mít ze 3 svých stran volný prostor.

Jakmile máte vyřešené rozvody, můžete se pustit do omítání, výmalby, pokládky nové podlahy a dalších dokončovacích prací, z nichž je zpravidla nejnáročnější finální úklid. V této době se také zaměřte na případné závady, abyste je u řemeslníků mohli zavčasu reklamovat a požadovat jejich odstranění.

Zdroj foto: StockPhotoPro / Adobestock.com

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist