Okrasné kameny do zahrady - kam s nimi?

Tak, jak se v sousedství předhání obyvatelé o to, kdo má nejkrásnější vánoční výzdobu, tak i exkluzivita zahrady je pro mnohé důležitá. Kdo by nechtěl vynikat. Poradíme vám, jak si zahradu vylepšit pomocí okrasných kamenů.

Materiál je základ

Okrasné kameny do zahrady jsou nenahraditelným přírodním materiálem s širokým využitím v zahradách a stávají se součástí celistvé zahradní architektury. Pro dekorační kameny je důležité správné umístění a také výběr druhu kamene. Ale i zde heslo zní – příliš to nepřehánět a všeho s mírou. Hned na začátku si musíme určit k jakému účelu bude okrasný kámen sloužit.

Méně starostí - více zábavy

Tvořte a bavte se. Pro vytvoření terasy určitě vybírejte jiný druh materiálu než pro vytvoření skalky. Nebojte se poradit s odborníky. V současné době je nabídka kamenů široká a prodej okrasných kamenů probíhá online v pohodlí vašeho domova. Kámen je sám o sobě těžký a při manipulaci s ním je nutná určitá fyzická zdatnost. K vyřešení přepravy vám tedy pomůžou specializované internetové prodejny, které vám dovezou zboží až před váš dům.

Krása kamenů

Pořiďte si různé druhy okrasných kamenů rozličných tvarů, barev a velikostí. Doporučujeme kombinovat maximálně dvě různé barvy nebo podobné odstíny. Volte kameny, které se nachází přirozeně v okolí a vyhněte se těm exotickým, které nezapadají do přirozenosti zahrady. Ta by měla působit klidně, harmonicky a neměla by tvořit zmatek při prvním pohledu na ni.

Dekorační kameny a jejich využití

Při výběru také dejte pozor, aby kámen splňoval jisté parametry. Měl by být například odolný vůči povětrnostním vlivům, aby časem nezvětral. Takovéto kameny můžete využít pro skalku nebo jako okrasnou drť. Je potřeba počítat s tím, že časem se takové místo bude muset obnovit. Proto raději volte odolné druhy kamenů .

Kde všude lze okrasné kameny využít?

  • schody, zídky, terasy
  • zídky, terasy, chodníky
  • okrasné kameny na skalku, solitéry a menhiry
  • předěl mezi zahradou a chodníkem
  • dekorace - sochy, fontány, pítka pro ptáky a kamenné květináče
  • obložení zdí domu, gabiony

Praktičnost okrasných kamenů

Okrasné kameny a jejich výhoda je, že je stačí ukotvit přímo do zeminy. Nemusíte používat žádný spojovací materiál a připravovat podklad. Důležité je pevné ukotvení na daném místě. Lepení je vhodným řešením při vrstvení kamenů na sebe, např. u zídky a schodů. Pod kameny je vhodné dát geotextilii, aby vám neprorůstal plevel a kameny nebyly znečištěné od hlíny.

Okrasný kámen jako v bavlnce

Dekorační kámen a péče o něj je snadná, protože probíhá přirozeně. Čištění zajišťuje především déšť a slunce. Pokud je potřeba odstranit mech, můžete použít kartáč a špachtli, a poté proudem čisté vody dočistit zbytky nánosů.

Také existují přípravky, které dalšímu nechtěnému růstu mechu a plísní umí zabránit. „Pravidelnému používání chemických přípravků se ale raději vyhněte, okolní zeleň to jistě uvítá,” dodává pan Špunda, který je odborníkem na okrasné kameny ve společnosti Optimtop. Probuďte v sobě dětskou hravost a kombinujte dekorační kameny dle své fantazie.

Autor článku

OPTIMTOP s.r.o.

O autorovi

Jsme ryze česká společnost, jejímž cílem je poskytování kvalitních a komplexních služeb v oblasti prodeje a rozvozu pevných paliv zejména pro domácnosti v celé České republice.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist