Zamykat, nebo nezamykat? Jak zabezpečit vstup do bytového domu

Klasické sousedské spory se týkají – mimo jiné – toho, zda by měly být dveře do domu zamčené anebo odemčené. Nebo je nechat odemčené přes den a zamykat jen na noc?

Klasické sousedské spory se týkají – mimo jiné – toho, zda by měly být dveře do domu zamčené anebo odemčené. Nebo je nechat odemčené přes den a zamykat jen na noc? Pravdou je, že pokud po obvyvatelích domu chcete, aby při každém příchodu a odchodu zamykali dveře, pravděpodobně nebudete mít příliš velký úspěch. Na druhou stranu nechat odemčeno, aby se do domu mohl dostat kdokoliv, také není ideální. Řešení, které uspokojí všechny, ale existuje.

Požadavek mít vstupní dveře uzamčené tak, aby do domu nemohly vstupovat cizí osoby, je naprosto oprávněný. Konec konců snad každý, kdo někdy bydlel v bytovém domě, zná dobře problémy s poflakováním cizích lidí na chodbách, přespáváním bezdomovců ve sklepech a kočárkárnách, s vandalismem, vloupáváním do sklepních kójí a v horším případě do bytů.

Mít ale dveře zamčené takovým způsobem, že je pro odchod z budovy nutné odemknout klíčem, je v rozporu s požárními předpisy – a ty mají vždy přednost. Podle nich je nutné mít neustále zajištěnou možnost okamžité evakuace. Vstup nebo vstupy do domu se nacházejí na únikových cestách a pro jejich použití pro únik z budovy nesmí být potřeba žádné klíče či jiné obdobné způsoby odemčení. Nakonec v případě požáru může zcela snadno dojít k situaci, že klíče v danou chvíli nemáte po ruce nebo je nemůžete najít.

Ideálním řešením je instalace zámků se samozamykací a panikovou funkcí. Samozamykací funkce zajistí, že se dveře automaticky uzamknout při jejich zabouchnutí. Vy se tak již nemusíte strachovat, jestli sousedé opět nenechali odemčeno. Pro spolehlivé využití této funkce se obvykle na dveře zároveň montuje dveřní zavírač, který zaručí, že se dveře vždy plně dovřou a teprve následně zamknou. Povinnost zabezpečit bezproblémovou evakuaci potom zajistí paniková funkce zámku, díky které je i zamčené dveře možno z vnitřní strany kdykoliv odemknout a otevřít pouhým stisknutím kliky.

Vhodné zabezpečení pro váš bytový dům a čím konkrétně osadit vstupní dveře je vhodné konzultovat s profesionály, kteří vám rádi poradí a zajistí odbornou montáž.

Autor článku

Impression Media, s.r.o.

O autorovi

Obchodně zastupujeme přes 115 internetových serverů, díky kterým umíme oslovit více jak 6 866 371 uživatelů českého internetu měsíčně. Zastupovaná média prezentujeme před přímými klienty, reklamními a mediálními agenturami. Poskytujeme komplexní služby v oblasti internetové reklamy. Od samotné výroby reklamních bannerů či webových projektů, přes komplexní péči o klienta až po mediaplány a statistické výstupy kampaní.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist