Zařiďte si obývací pokoj tak, aby v něm nic nechybělo

Obývací pokoj je ve většině domácností centrem všeho dění. Proto byste už při jeho zařizování měli myslet na to, co by v něm rozhodně nemělo chybět. Správně zvolené barvy, pohodlná pohovka i úložné prostory. Jak zařídit obývák, aby se z něj stala chlouba domova?

Začněte výběrem barev

Než se pustíte do nákupu nábytku, zvolte si barevnou paletu, které se budete držet. Vyhněte se ale křiklavým barvám – těžko se kombinují a budou působit zbytečně kýčovitě. Sáhněte po světlejších odstínech, a to zejména do menších prostor. Světlé barvy totiž místnost opticky zvětšují. Chybu tak neuděláte s bílou, béžovou, krémovou, šedou ani se zemitými tóny. Pokud přece jen chcete do obýváku dostat výraznější barvy, zvolte si jednu v decentním odstínu, kterou můžete natřít jednu stěnu, případně ji nechte vyniknout na doplňcích, jako jsou polštářky či přehoz. I tak by ale měla ladit s celým prostorem a neměla by příliš „křičet“.

Sedačka si zaslouží správné místo

Dominantním prvkem, který udává styl celého pokoje, je sedačka. Měla by být pohodlná a zároveň odpovídat vašim potřebám. Na jejím výběru si dejte opravdu záležet a nekupujte první, která se vám zalíbí. Přemýšlejte, kolik lidí bude na sedačce sedět, zda ji budete využívat i jako lůžko (ať už příležitostně, nebo pravidelně) nebo zda by měla disponovat   například úložným prostorem či polohovacími opěrkami hlavy.

Neméně důležité je také umístění sedačky. Nemusí být vždy jen u stěny, pokud vám to velikost obývacího pokoje dovoluje, dejte ji klidně do prostoru. Nikdy ale ne zády ke dveřím, při sezení byste neměli přehled o tom, kdo vchází dovnitř, a cítili byste se neklidně. Postavte ji tak, abyste z ní měli rozhled na celou místnost, a dbejte na dostatek volného prostoru kolem sedačky (při umístění do prostoru alespoň 85 cm, aby se kolem ní dalo pohodlně projít).

TIP: Pořídili jste si luxusní sedačku, za kterou jste dali celé jmění, a vytopili vás sousedé? Sjednejte si pojištění majetku, které vám v takových (a jiných) případech pomůže s náhradou škody.

Světlo je základ

Osvětlení obývacího pokoje dokáže celou atmosféru místnosti pozvednout, nebo naopak zkazit. Dbejte na dostatek vhodného osvětlení, a kromě jednoho centrálního svítidla pořiďte do obývacího pokoje i několik dalších zdrojů světla, třeba v podobě lamp, bodových světel a dalšího dekoračního osvětlení. Nezapomínejte ani na správnou barvu světla a v případě lustru sáhněte po neutrální bílé. Skvělou volbou jsou také stmívací žárovky, u kterých snadno nastavíte intenzitu záření podle toho, jaké světlo zrovna potřebujete.

Méně je někdy více

Aby se vám nestalo, že vybavení nechtěně překombinujete, zamyslete se nad tím, které kousky opravdu potřebujete. Ne vždy využijete konferenční stolek, obývací stěnu i knihovnu a nejrůznější skříňky a police. Při takovém množství se vám navíc snadno stane, že spolu nábytek jednoduše nebude ladit. Trendem jsou otevřené knihovny, regály i jednoduché nástěnné police. Konferenční stolek volte raději menší, který poslouží k odložení skleničky a něčeho k zakousnutí.

Nepřežeňte to s dekoracemi

O dotvoření atmosféry a útulnost obývacího pokoje se postarají dekorace. Ovšem pozor, všeho moc škodí. Snažte se najít a udržet zlatou střední cestu – jeden dva výraznější předměty doplňte například vonnými svíčkami či čerstvými květinami. Skvělou volbou jsou i rodinné fotografie, ale není potřeba je mít všude, vyberte si několik, které máte opravdu rádi. Prostor krásně zútulní i barevné závěsy, do menších prostor ale volte raději jemné průhledné záclony.

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist