Tipy, jak vybrat světlo nad jídelní stůl

Kuchyně a jídelna jsou srdcem domácnosti, protože v nich každá hospodyňka připravuje pokrmy pro ty, které miluje. Proto bychom také nábytek do kuchyně měli volit s láskou. V kuchyni své pokrmy nejen připravujeme, ale také konzumujeme a konverzujeme s ostatními spolustolovníky. A osvětlení v tomto prostoru také hraje důležitou roli. Jakými pravidly se řídit při jeho výběru?

Co si zjistit před nákupem

Osvětlení může napomáhat intimnímu rodinnému rozhovoru nebo zaujmout vážené návštěvy. Dokáže také ovlivnit celkovou atmosféru v místnosti.

Před tím, než vyrazíte do obchodu, abyste si koupili stropní svítidla, měli byste se ještě doma zaměřit hned na několik faktorů. V první řadě si rozmyslete, kde bude svítidlo umístěno a jak by mělo být veliké. V úvahu byste měli vzít také to, jaký prostor pro něj máte. Podívejte se také na vzhled stávajícího nábytku do kuchyně. Do rustikální kuchyně nemůžete zvolit extra moderní svítidla. Všechny tyto faktory byste měli znát ještě před nákupem, aby vaše světlo do prostoru bezchybně ladilo.

Jak určit správnou velikost svítidla

Změřte si, jakou šířku a délku má váš jídelní stůl. Uvádí se, že rozměry svítidla mají mít asi třetinovou šířku stolu. Pokud kulatý stůl měří 150 cm v průměru (nebo čtvercový stůl má šířku hrany 150 cm), stropní svítidlo by mělo mít průměr 50 cm.

Obdélníkový a oválný stůl pak mohou mít širší svítidla. Moderní jídelní stoly si zaslouží moderní stropní svítidla. Mohou například barevně odpovídat jiným prvkům v místnosti nebo rovnou barvě jídelního stolu.

Jak umístit stropní svítidlo

Při umísťování stropního svítidla se dobře zamyslete. Svítidla, která mají viset nízko nad jídelním stolem, jsou současným trendem. Měla by však být přímo uprostřed prostoru nad stolem. Rovněž je nevěšíme ze zřejmého důvodu doprostřed místnosti. Neplatí také, že by stůl musel být přímo uprostřed vaší kuchyně nebo jídelny.

Svítidlo vytvoří ohnisko, které zvýrazní vzhled jídelního stolu. Jestliže tedy víte, že budete chtít tento typ svítidla, předem si rozmyslete, kam přesně umístíte stůl.

Jaký zvolit styl stropního svítidla

Styl stropního svítidla by měl odpovídat stylu zbytku místnosti a jídelního nábytku. Existuje tolik možností! Zde jsou základní typy svítidel, které můžete zvolit do své jídelny:

  • Lustry – obvykle stahují pozornost samy na sebe, protože jsou okázalé. Jejich použití je na druhé straně univerzální. Hodí se téměř do každého prostoru.
  • Moderní stropní svítidla – hodí se zejména do modernějších prostor, zavěsíte je většinou právě nad jídelní stůl. Můžete si vybrat jedno velké svítidlo nebo seskupení několika menších.
  • Zapuštěná svítidla – v malém prostoru se vyplatí zvolit méně nápadné osvětlení, jakým je právě nějaký druh zapuštěného světla. Může jít o bodové osvětlení, které se hodí do moderních i tradičních prostor. Nestahuje na sebe pozornost, spíše nenápadně doplňuje atmosféru místnosti.

V jaké výšce instalovat svítidla

Obecné pravidlo zní, že svítidla bychom měli pověsit asi 75 až 90 cm nad jídelním stolem, pokud je strop vysoký asi 240 cm. Vyšší stropy budou chtít, abyste svítidla instalovali o něco výše – asi o 10 cm. Avšak toto jsou pouze obecné pokyny, které si ve svém prostoru můžete přizpůsobit vlastním potřebám.

Dejte si pozor, abyste při vstávání o lustr nezavadili. Důležité je také to, abyste viděli ty, kteří sedí naproti vám. Správně zvolené svítidlo by nemělo vadit ve výhledu. Pokud ale bude příliš vysoko, mohlo by být osvětlení stolu nepříjemné a rušivé. Můžete zvážit instalaci stmívače, díky kterému si přizpůsobíte úroveň světla dle svých potřeb.

Zdroj foto 1: LI CHAOSHU / Shutterstock.com
Zdroj foto 2: romakoma / Shutterstock.com

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist