Proč si pořídit kotel na tuhá paliva

Moderní kotle na tuhá paliva jsou účinné a jednoduché na užívání. U automatických typů jen 1 až 2× týdně nasypete palivo do zásobníku a kotel si topí sám. Vy jen regulujete požadovanou teplotu z aplikace v mobilu, v počítači nebo na řídící desce. To není utopie, ale realita.

Kdy zvažovat kotel na tuhá paliva

Jsou místa, kde není možné využít plynový kotel, protože nemáte plynovou přípojku.

Topit elektřinou je drahé a u novostavby nemožné, v případě že chcete topit výhradně elektřinou. Proč? Topení elektřinou se totiž nepovažuje za ekologické, protože kolem 50 % elektřiny je z uhelných elektráren. Proto od energetického auditora nedostanete Průkaz energetické náročnosti a tedy ani povolení ke stavbě. Variantou je nakombinovat topení elektřinou s jinými zdroji vytápění, třeba s kamny nebo již zmíněným kotlem na tuhá paliva.

Dále můžete zvážit tepelné čerpadlo. Vstupní investice je kolem 200 000 Kč, proto si ho někteří uživatelé kupují v případě, že na něho dostanou dotaci. V okamžiku, kdy se na něm něco pokazí, je oprava většinou velmi nákladná. Finanční návratnost bývá téměř shodná s jeho životností – díky kvalitní izolaci novostaveb totiž není potřeba příliš topit.

Další možností jsou právě kotle na tuhá paliva. A to konkrétně kotel na pelety, kotel na uhlí a kotel na dřevo. Všechny moderní kotle mají vysokou účinnost (to znamená, že přeměňují téměř veškerou energii v palivu na teplo do domu) a vypouštějí minimum emisí. Proto se jedná o ekologický způsob vytápění. Jednotlivé typy kotlů si rozepíšeme níže.

Kotel na pelety

Automatické kotle na pelety se snadno obsluhují. Prakticky stačí 1 až 2× týdně doplnit pelety do zásobníků a občas kotel vyčistit. Jinak si kotel již přikládá a zatápí sám podle vašich požadavků.

I popel můžete vysypávat párkrát ročně a navíc se hodí jako výživa pro rostliny na zahradu.

Typů kotlů na pelety je mnoho, a tak je dobré se poradit s odborníky, který by byl vhodný pro vás – z hlediska výkonu, velikosti i automatizace kotle. Ti, kteří si svůj kotel na pelety po konzultaci s montážní firmou pořídili, říkají, že by neměnili. Celková spotřeba u menší rodinného domu se pohybuje kolem 4,5 – 5 tun pelet za topnou sezonu. To může ročně stát cca 25 000 Kč.

Kotel na uhlí

Kotle na uhlí můžete sehnat automatické i s ručním přikládáním. Nejvýraznějším argumentem pro topení uhlím je nejnižší cena z tuhých paliv. Momentálně se spotřeba za rok pohybuje pro rodinný dům kolem 5,5 tuny, což finančně odpovídá asi 20 000 Kč. Často si ho pořizují lidé do starých rodinných domů ze zvyku a také právě kvůli nízké ceně.

Jeho nevýhoda je vysoká prašnost. I když si vyberete automatický kotel na uhlí, potřebujete oddělenou kotelnu. Rychle se totiž od uhlí zapráší a to při manipulaci s uhlím i při přikládání. Je také potřeba často vysypávat popel a jednou za 3 dny kotel čistit.

Kotel na dřevo

Moderní kotle na dřevo jsou vždy na ruční přikládání. Proto je u nich tak výhodná jejich vysoká účinnost, která promění téměř veškerou palivovou energii na teplo. Ke kotli na dřevo je dobré připojit akumulační nádrž, protože ukládá přebytečné teplo z kotle. Když oheň vyhasne, je k vytápění domu použita nahřátá voda z akumulační nádrže. To je výhodné, protože nemusíte stále topit (přikládat), ale teplo máte.

Podle údajů tzb.info.cz se za rok v rodinném domě spotřebuje kolem 15 metrů krychlových dřeva na vytápění. Pokud si domácnost dřevo kupuje, množství odpovídá ceně zhruba 22 000 Kč. Pokud ale máte za domem svůj les, stojí vás samozřejmě dřevo vaši práci a čas, který znamená peníze.

 Říká se, že teplo ze dřeva je výhřevnější a voňavější. Co je na tom pravdy, necháme již na vás.

Jaký kotel k vám domů

Ať preferujete kotle na pelety, kotle na uhlí nebo kotle na dřevo, dalším krokem je konkrétní výběr značky. Doporučujeme vybrat si tu, která má solidní zastoupení ve vašem regionu. Potřebujete totiž využít montážní firmu, aby vám vybrala správný typ, výkon kotle, kotel u značky objednala, nainstalovala a v ideálním případě i rovnou pravidelně servisovala. To vám zaručí nejen teplo doma, ale i jistotu, že v případě potřeby máte odborníky po ruce.

 

 

Autor článku

OPOP spol. s r. o.

O autorovi

Vyrábíme kotle na tuhá paliva v České republice už od roku 1959.Sídlíme ve Valašském Meziříčí a chlad z Beskyd na nás dýchá každý den. Proto vyrábíme kotle, které dokážou prohřívat vaše domy desítky let. Spolehlivě zajišťují teplo, komfort, pohodlí a šetří váš čas.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist