Jsou nebytové prostory vhodné k bydlení?

Podnikatelé často při hledání prostoru k bydlení požadují, aby měl i část, kterou budou moci využít k podnikání. Možná i vás napadlo, proč to neudělat naopak. A sice proč nevyužít nebytový prostor k bydlení. Prozradíme vám, jaké nevýhody jsou s bydlením v nebytových prostorech spojeny a proč dát raději přednost pronájmu bytu s prostorem pro práci.

Co je to nebytový prostor

Nebytové prostory jsou definované jako místnosti nebo soubory místností, které jsou podle stavebního úřadu určeny k jinému využití než k trvalému bydlení. Pod pojmem nebytové prostory si tedy můžete představit například garáže, sklady a restaurace a také kanceláře, sídla firmy nebo obchodní prostory. Aby byl prostor zkolaudovaný jako byt, musel by splňovat celou řadu podmínek v podobě velikosti místností, výšky místností i dostupnosti prostoru nebo větratelnosti. V případě, že prostor tyto podmínky nesplňuje, jedná se o nebytový prostor.

Je možné v nebytovém prostoru bydlet?

I když název nebytové prostory svádí k představě, že v nich není možné bydlet, není to tak docela pravda. Mezi nebytové prostory, jež mohou sloužit k bydlení, patří i podúrovňové byty nebo ateliéry. Tyto prostory z nějakého důvodu nesplňují specifika prostor určených k bydlení. A jaké důvody to mohou být? Například nadměrný hluk, nedostatečná výměna vzduchu nebo nedostatek světa.

Bydlet můžete i v ateliéru, má to ale své nevýhody.

Výhody bydlení v nebytovém prostoru

Bezesporu největší výhodou bydlení v nebytovém prostoru je nižší kupní cena nebo nižší cena pronájmu. Na nebytové prostory se vztahuje daň 21 %, pokud tedy nebytový prostor kupuje podnikatel, může si nechat DPH vrátit a na dani se mu tak vrátí více než pětina z pořizovací ceny nemovitosti.

TIP: Vzor smlouvy o pronájmu nebytových prostor

Uvažujete nad tím, že si nebytový prostor pronajmete a nevíte, jak by měla nájemní smlouva na nebytový prostor vypadat? Zde najdete vzor, který vám pronájem usnadní.

Jaká úskalí nebytové prostory skrývají?

Je nesporným faktem, že ceny nemovitostí každým rokem raketově rostou a není proto divu, že lidé čím dál častěji uvažují o levnější alternativě v podobě nebytových prostor. V tomto případě je však nutné počítat s celou řadou zásadních nevýhod. Jakých?

Vyšší sazba DPH

Chcete nebytový prostor kupovat od firmy a ne od soukromého vlastníka? Pak musíte počítat s vyšší sazbou DPH. Jak už jsme psali výše, sazba DPH u nebytového prostoru je 21 %, zatímco sazba u bytů do výměry 120 m2 jen 15 %.

Složitější získání hypotéky

Chcete si na nebytový prostor vzít hypotéku? I v tomto případě můžete narazit na problém. Získat hypotéku na nebytový prostor je totiž podstatně složitější než na ten bytový. Banka po vás totiž může požadovat ručení jinou nemovitostí nebo ručení jinou osobou. Pokud hypotéku získáte, je nutné počítat s tím, že splátky na pořízení nebytového prostoru nejsou daňově uznatelnou položkou.

Trvalé bydliště

Podle platného zákona o evidenci obyvatel nesmíte mít v nebytovém prostoru trvalý pobyt, takže i tato skutečnost se může ukázat jako výrazný problém.

Nižší kvalita bydlení

V neposlední řadě je třeba si připomenout, že jsou ateliéry a podúrovňové byty téměř vždy spojeny s nižší kvalitou bydlení, ať už v podobě nedostatku světla nebo špatné výměny vzduchu. V potaz je třeba vzít i energie, přihlášení nebytového prostoru k odběru je totiž spojené s vyšší sazbou energie určenou pro podnikatele.

Právní stránka užívání nebytových prostorů

Podle občanského zákoníku je možné nebytové prostory pronajmout za účelem bydlení. V případě, že smluvní strany ujednají, že bude k obývání pronajatý jiný než obytný prostor, jsou obě strany zavázané stejně, jako by byl pronajatý obytný prostor. Tato podmínka výrazněji dopadá na pronajímatele, který má zajistit nezávadné bydlení nájemci. V praxi to nemusí být spojeno s žádnými problémy, ale také může. Nájemce totiž může začít po pronajímateli požadovat zajištění vhodných podmínek k bydlení a v případě, že pronajímatel neodstraní závadný stav, může mu nájemce vypovědět smlouvu o nájmu bez výpovědní doby.

Pronajímatel se zároveň vystavuje riziku postihu ze strany stavebního úřadu. Podle stavebního zákona platí, že pokud se stavba nebo její část užívá v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, dopouští se pronajímatel přestupku proti územnímu rozhodnutí. Za ten mu může stavební úřadu udělit i opakovanou pokutu.

Zařiďte si doma kancelář či provozovnu.

Pronájem bytu s prostorem pro práci či podnikání je výhodnější

Z výše uvedeného výčtu výhod a nevýhod jednoznačně vychází, že nevýhody bydlení v nebytovém prostoru převyšují výhody. Pro podnikatele je tedy schůdnější cestou pořídit si klasický byt s prostorem pro práci. V tomto případě je však také důležité uvědomit si rozdíl mezi místem pro práci například v podobě kanceláře či pracovny a sídlem firmy. Více o tom, jaký je rozdíl mezi provozovnou, sídlem firmy a virtuálním sídlem firmy se dozvíte v tomto článku.

O byty s pracovnou je stále větší zájem

O byty s pracovnou mají v posledních měsících zájem nejen podnikatelé, ale také zaměstnanci, kteří vzhledem k pandemii koronaviru pracují z domu. To dokazují i slova developerů a realitních makléřů, podle kterých mají lidé zájem o větší byty s pokojem navíc, který může sloužit jako pracovna. Patříte k těm, kteří pracují z domu? Přečtěte si článek Jak zvládnout home office a nezbláznit se z toho.

Autor článku

O autorovi

Kvalitní správa financí je důležitým krokem k úspěšnému podnikání. ČSOB je silným partnerem všech podnikatelů – drobných živnostníků i velkých s.r.o., začínajících start-upů i zavedených podniků. Naši klienti mají k dispozici osobní bankéře se znalostí podnikatelského prostředí a přístup k celé škále produktů a služeb. Nejsme jenom banka, jsme vaším Průvodcem podnikání.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist