Kdy se vyplatí přejít k jinému dodavateli elektřiny?

Letos nás čeká pravděpodobně nejkrušnější zima za poslední dobu a je potřeba se na ni dobře připravit. Jedním z kroků, který vám může ušetřit nemalé částky a mnoho trápení, je i změna současného dodavatele elektřiny. Stihnete to před topnou sezónou a vyplatí se vám to vůbec?

Dodavatel elektřiny pro vás energii nevyrábí, ale pouze nakupuje. I proto si za ni může účtovat takřka jakoukoliv cenu. Tedy takovou, kterou budou spotřebitelé ještě ochotní akceptovat. Situace na energetickém trhu je však velmi napjatá a dodavatelé elektřiny nabízejí v kombinaci s danou cenou elektřiny i balíčky, které obsahují různé doplňkové služby.

Díky různým online srovnáním dodavatelů elektřiny sice dokážete alespoň odhadnout jejich spolehlivost a určit, jaký je nejvýhodnější dodavatel elektřiny, ale ideální čas na podání výpovědi už si musíte vyhodnotit úplně sami. Na co se zaměřit?

Nemusíte platit ani korunu navíc

Spoustu zákazníků se obává změny dodavatele z prostého (a pochopitelného) důvodu – mají strach ze sankcí či dodatečných poplatků. U spolehlivých společností ale můžete na jakékoliv pokuty s klidem zapomenout. Výpovědní lhůta trvá zpravidla 3 měsíce, což znamená jediné – ke změně dodavatele elektřiny přistupte ideálně se stejnou časovou rezervou.

Začátek topné sezóny je sice stanoven už na 1. září, to však neznamená, že po skončení letních prázdnin nemá cenu o přechodu k jiné společnosti ani uvažovat. I s mírným zpožděním a podáním výpovědi v průběhu sezóny totiž můžete na platbách nakonec znatelně ušetřit.

Nezapomínejte, že topná sezóna končí až na konci května následujícího roku. Jde tedy spíš o pomyslnou hranici, kdy se změna dodavatele elektřiny vyplatí asi nejvíce.

Jak najít toho nejlepšího dodavatele elektřiny na trhu

Když už přistoupíte na změnu, je třeba se ve výběru neunáhlit. Zatímco ke spočítání distributorů by vám v Česku stačily prsty na jedné ruce (jsou totiž jenom tři), seznam dodavatelů elektřiny je už značně vyčerpávající. Většinou se vyplatí poohlédnout se po osvědčených firmách, kterým v tuzemsku důvěřuje značná část domácností.

Tím si však pouze vyfiltrujete několik relevantních společností. Soustřeďte se také na zřetelné, transparentní podmínky a možnost nastavit si trvání smlouvy dle vlastního uvážení. Někdy je výhodné cenu zafixovat na delší dobu, jindy se zase vyplácí smlouva kratšího rázu. Spolehlivý dodavatel elektřiny by vás neměl tlačit ani do jednoho, vždy máte mít poslední slovo vy!

Ideální scénář vypadá tak, že si přímo na stránkách dané firmy dokážete na základě aktuální smlouvy spočítat, kolik s novým dodavatelem ušetříte. Online kalkulačku se srovnáním (na korunu přesně) nabízí například společnost SPP.

Připočtěte si k tomu možnost odstoupit od smlouvy ještě 15 dnů po zahájení první dodávky a výsledek je více než slibný.

Jak probíhá změna dodavatele elektřiny

Až na pár administrativních úkonů se pro vás tolik nemění. Elektřina bude proudit bez jakéhokoliv přerušení i během změny. Jestliže chcete mít o přechod k novému dodavateli postaráno se vším všudy, můžete mu dokonce poskytnout plnou moc a zbytek už nemusíte vůbec řešit.

Důležité je, abyste o podmínkách s dodavatelem mohli vyjednávat. Nabídka šitá na míru vašim potřebám je prvním krokem, jak v době energetické krize platit na zálohách co možná nejméně.

A pokud chcete také změnit dodavatele plynu, ani tady se není třeba ničeho obávat – přechod totiž probíhá totožným způsobem.

Autor článku

SPP CZ, a.s.

email info@spp.cz

O autorovi

Energetická skupina SPP je nadnárodním koncernem společností s významným postavením mezi plynárenskými hráči v Evropě. Role SPP jako lídra na trhu s energiemi je dána dlouholetou, prověřenou a spolehlivou dodávkou zemního plynu, našimi zkušenostmi a znalostí trhu, dostupností a komplexností při řešení potřeb zákazníků. SPP je garantem bezpečných dodávek plynu na Slovensku. Skupina SPP dodává zemní plyn a elektřinu více jak 1,3 milionu zákazníků v Česku a na Slovensku - od domácností a drobných podnikatelů až po velké průmyslové a výrobní společnosti. Za rok dodá klientům 34 TWh zemního plynu a 1,5 TWh elektřiny.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist