Jak se zdravě a dietně stravovat bez zdlouhavého vaření?

Také každodenně řešíte problém s jídlem? Rádi byste si do práce připravili zdravý oběd, ale časově to nezvládáte a místo zdravého oběda si rychle sníte hranolky nebo kebab? Tím porušíte zásady zdravého stravování a také svoje předsevzetí pár kilo zhubnout. V následujících řádcích si můžete přečíst několik tipů, jak se při hektickém denním programu dietně a zdravě stravovat.

Ketodieta – kompletní jídelníček bez vaření

Jednou z možností dietního stravování, které zabere jen minimum času je ketodieta. Ketodieta je dietní program, který nám nabízí kompletně připravený jídelníček. A výběr jídel je více než pestrý. Můžeme si vybrat z nabídky hlavních jídel, jako jsou polévky, proteinové omelety, kaše, pizza i tortilly. Rychlý a zdravý oběd nám také zajistí proteinové koktejly a smoothie v několika příchutích. A jako sladkou tečku si po obědě můžeme dát proteinovou tyčinku nebo čokoládu. Všechny ketopokrmy jsou připravené během chvíle, například polévku stačí zalít horkou vodou a můžeme obědvat.

Princip ketodiety

Ketodieta je založená na výrazném snížení příjmu sacharidů. Denní příjem sacharidů by měl být 50 g, pro představu – bílý rohlík obsahuje přibližně 28 g sacharidů. Ve chvíli, kdy lidské tělo nemůže čerpat energii z cukrů, začne zpracovávat uložené tuky. Tento stav se odborně nazývá ketóza.

Ketodiety nabízejí několik dietních programů, výběr závisí na tom, kolik kilogramů potřebujeme zhubnout. Ketopokrmy ale nemusíme jíst jen jako součást diety, můžeme je kombinovat s běžnou stravou. Složení ketojídel je velice vyvážené, obsahují proteiny, vlákninu, minerální látky i vitamíny v poměru, který lidský organismus potřebuje, proto nám dokonale nahradí rychlý a výživný oběd, svačinu i večeři.

Low carb dieta neboli nízkosacharidová dieta

Na podobném principu jako ketodieta je založená také low carb dieta, která snížení příjmu sacharidů kompenzuje buď zvýšením příjmu tuků (low carb high fat dieta), nebo bílkovin (low carb high protein dieta). Při nízkosacharidové dietě pak dáváme přednost potravinám, které obsahují minimum cukrů a zároveň mají velký podíl kvalitních bílkovin a tuků. K takovým potravinám patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, lískové ořechy, olivy a avokádo.

Stejně jako u ketodiety je u nízkosacharidové diety možné vybírat z již připravených dietních plánů a z nabídky hotových pokrmů a nezdržovat se sestavováním jídelníčků a sledováním složení a energetického obsahu jednotlivých jídel.

Krabičková dieta – pestrá strava bez vaření

Pro ty z nás, kteří se chtějí stravovat dietně a zdravě, ale nechtějí trávit čas nakupováním a vařením, je ideálním řešením krabičková dieta. Krabičkové diety byly původně pouze dietními programy, dnes si krabičky objednávají všichni, kteří chtějí mít čerstvou a pestrou stravu, ale nechtějí nebo nemohou každodenně vařit.

Výběr typu krabičkové diety závisí na tom, jestli pro nás budou krabičky jen jednoduchým způsobem stravování, jestli potřebujeme zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu. Pokud potřebuje zhubnout, tak by náš energetický příjem měl být o 10 až 20 % nižší než doporučený denní příjem – například u žen se sedavým zaměstnáním je doporučený denní příjem 1 500 kcal, u aktivních žen a mužů se sedavým zaměstnáním 1 800 až 2 200 kcal. V případě, že chceme nabrat svalovou hmotu, bychom měli náš energetický příjem zvýšit.  

Nabídka dietních a stravovacích programů

Krabičkové diety nabízejí širokou škálu dietních programů, a to dietu pro vegetariány a pro vegany, bezlepkovou, bezlaktózovou, low carb i sugar free dietu. Z méně známých stravovacích programů je to Whole30, kdy se jí jen maso, vejce, zelenina, ořechy a zdravé tuky. Dále stravovací program Protein, který pomáhá nabrat svalovou hmotu, nebo program Sacharidové vlny, který se používá k vyrýsování svalů.

Při výběru dodavatele krabičkové diety bychom si měli prověřit i další parametry. Jídelníčky by měli sestavovat specialisté na výživu a při přípravě jídel by se měly používat jen čerstvé potraviny, nejlépe od lokálních dodavatelů, neměly by se používat polotovary, dochucovadla a konzervanty. Také je důležité, abychom krabičky dostávali tak, jak nám bude vyhovovat. Někteří výrobci mají rozvoz zdarma, u jiných budeme platit za dovoz kurýrem nebo taxi.


Zdroj obrázku: udra11 / Shutterstock.com

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist