Jak se zbavit hrabošů a dalších škůdců na zahradě

Každý zahrádkář se čas od času potýká s nezvanými návštěvníky, kteří mohou způsobit škody na rostlinách a úrodě. Nejen hraboši, ale i další škůdci jsou pro zahrádkáře častým problémem. V tomto článku si představíme několik účinných metod, jak se těchto nezvaných hostů zbavit a zajistit, aby vaše zahrada zůstala v perfektním stavu.

https://pixabay.com/photos/mouse-vole-rodent-fauna-worm-3635875/

Předcházení problémům s hraboši a škůdci

Jak identifikovat škůdce

Než začnete bojovat proti hrabošům a dalším škůdcům, je důležité vědět, jak je identifikovat. Hraboši po sobě zanechávají charakteristické nory a hromady hlíny. Přítomnost těchto hlodavců můžete poznat také podle okousaných rostlin a zbytků jejich potravy. Mezi další běžné škůdce na zahradě patří plži, slimáci, mšice, bělásci a různé druhy hmyzu.

Prevence a ochrana

Prevence je často nejlepším řešením, jak se vyhnout problémům se škůdci. Mezi preventivní opatření patří pravidelné kontroly a celková údržba zahrady v čele s odstraňováním plevelu, který je pro mnohé škůdce poutavým lákadlem. Dále je dobré udržovat zahradu čistou a uklizenou a omezit množství úkrytů, ve kterých se škůdci mohou skrývat.

Účinné metody hubení hrabošů

Pasti s návnadou

Jednou z nejúčinnějších metod pro hubení hrabošů je použití pasti s návnadou. Při výběru návnady je důležité vědět, co mají hraboši v oblibě. Jako návnada dobře poslouží například ovoce, zelenina nebo obiloviny. (pozor na legalní použití návnad https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246)

Predátoři

S hubením hrabošů na zahradě vám mohou pomoci také predátoři, například lasice nebo užovky. Je však důležité zvážit potenciální rizika spojená s vypuštěním predátorů, jako je možnost jejich útoku na domácí zvířata.

Přírodní odpuzovače

Některé rostliny působí jako přírodní odpuzovače hrabošů a jiných škůdců. Mezi tyto rostliny patří například měsíček lékařský, kopretina, levandule nebo cibuloviny, jako jsou narcisy a tulipány. Vysazování těchto rostlin na zahradě může pomoci omezit přítomnost nežádoucích návštěvníků.

TIP: V mnohých případech se však neobejdete bez pomoci odborníků. Podívejte se na profesionáli odstranění hlodavců, které vyřeší vaše problémy za vás. Tedy alespoň ty spojené s hlodaci.

Jak se zbavit dalších škůdců na zahradě

Chemické postřiky a insekticidy

V případě silného napadení škůdci může být nutné použít chemické postřiky nebo insekticidy. Tyto látky vám pomohou se rychle a účinně zbavit škůdců, ale je důležité je používat opatrně a dodržovat pokyny výrobce, aby nedošlo k poškození rostlin nebo ohrožení vašich domácích mazlíčků, které necháváte pohybovat na zahradě.

Biologická kontrola škůdců

Biologická kontrola škůdců spočívá ve využití přirozených nepřátel škůdců k jejich potlačení. Například nasazení predátorského hmyzu, jako jsou slunéčka nebo štírovití, může pomoci snížit populaci mšic. K omezení škůdců na zahradě přispívají také draví ptáci, třeba sovy, čehož mohou využít jejich chovatelé.

Závěr

Hubení hrabošů a dalších škůdců na zahradě bývá náročný úkol, ale díky široké škále dostupných metod je možné najít řešení, které bude pro vás i vaši zahradu kýženou spásou. Prevence, pravidelná kontrola, použití pastí, biologických metod nebo chemických postřiků – to vše vám pomůže zabezpečit nedotčený vzhled a úrodnost vaší zahrady. Pokud se vám nepodaří škůdců zbavit vlastními silami, vždy se můžete obrátit na specialisty na hubení myší či dezinsekci.

Autor článku

Ing. Václav Brynda

O autorovi

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist