Jak často převlékáte postel? Většina lidí to dělá špatně

V posteli strávíme třetinu života, a proto by nám mělo záležet na tom, v čem spíme. Jak často obměňujete povlečení a čistíte matraci a kdy jste naposledy prali peřinu? Většina lidí je přesvědčená, že ložní prádlo střídá pravidelně, ovšem odborníci se shodují na tom, že převlékání postele je nutné se věnovat častěji, než si myslíte.

Proč byste měli měnit povlečení každý týden?

Většina lidí mění ložní prádlo jednou za měsíc a domnívá se, že je to tak akorát. Bohužel, není. Odborníci tvrdí, že každý z nás by měl převlékat postel jednou za týden. Povlečení, ve které trávíme každou noc, je totiž skvělým útočištěm pro roztoče, houby, pyly, prach i odumřelou kůži.  Proto je pro vaše zdraví žádoucí, měnit jej co nejčastěji. Co se matrace týče, tu stačí řádně vyluxovat jednou za dva měsíce a otáčet jednou za půl roku.

Jak pečovat o ložní prádlo a matraci? Pravidelně větrat v ložnici a nechat volný prostor pod postelí

Kromě častého převlékání postele je důležité také to, zda povlečení necháváte každé ráno vyvětrat. Protože roztočům a plísním se skvěle daří ve vlhkém prostředí, je nutné po každém probuzení nechat povlečení i prostěradlo řádně provětrat. Když ráno vstanete, postel nestelte, ale otevřete všechna okna v ložnici a odejděte se v klidu nasnídat a věnovat se svým ranním rituálům. Protože noční pot se vsakuje také do matrace do postele, nechávejte prostor pod postelí volný. Matrace tak bude lépe odvětrávat.

Chránič matrace je výhodnou investicí

Pokud ještě nevlastníte chránič matrace, zvažte jeho koupi. Jedná se o praktickou ochrannou vrstvu, která ochrání matraci před znečištěním i poškozením. Prachové částice, pot, částečky odumřelé kůže či drobky od snídaně v posteli se zachytí na chrániči a matrace tak bude v bezpečí. Matracový chránič můžete snadno sejmout a vyprat v pračce.

Jak prát peřiny a ložní prádlo?

Lidé trpící alergiemi si pravidelně perou také peřiny a polštáře, protože je tím zbavují roztočů a nečistot. Pokud jste peřiny ani polštáře ještě neprali, vězte, že byste rozhodně měli. Stejně jako u ložního prádla, i u přikrývek jsou uvedeny pokyny k praní, kterými je nutné se řídit. Výhodou je, když vlastníte sušičku. S její pomocí je totiž praní peřin opravdu snadné a jestliže je ráno vyperete, večer do nich můžete opět ulehnout. Jak často peřiny a polštáře prát? Dvakrát ročně je tak akorát.

Nepodceňujte pravidelnou výměnu ložního prádla, čištění matrace a praní peřin a polštářů. Jestli patříte k lidem, jenž střídají povlečení jednou za měsíc, snažte se tento interval upravit a vyměňujte je jednou týdně. Neděláte to kvůli módním trendům, ale pro své vlastní zdraví. Ten pocit, kdy si poprvé lehnete do čerstvě povlečené postele je přeci k nezaplacení.

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist