Hnědé uhlí je opět ve hře

Hnědé uhlí je u nás stále významným zdrojem energie. Např. v roce 2020 byla výroba elektřiny pro domácnosti pokryta 38 % z hnědého uhlí, 37 % z jádra a teprve zbytek byly obnovitelné zdroje a plyn. Při současné energetické krizi je budoucnost uhlí evidentně zajištěna na další desetiletí.

Hnědé uhlí – těžba u nás

Hnědé uhlí je mladší než černé uhlí, nachází se pod povrchem, a proto se těží povrchovou těžbou a není nutné budovat nákladné hlubinné doly. U nás se hnědé uhlí těží v severočeské pánvi a východní části pánve sokolovské. V současné dobé máme asi 600 milionů tun vytěžitelného hnědého uhlí, ale jeho skutečné zásoby činí podle ČGS neuvěřitelných 8,6 miliardy tun.

Druhy hnědého uhlí

Hnědé uhlí se dělí na energetické a použitelné pro spalování v kotlích. Energetické uhlí má nižší výhřevnost, potřebuje pro efektivní spálení vyšší teplotu a tu lze dosáhnout jen v elektrárenských systémech. Hnědé uhlí tříděné určené pro vytápění v kotlích má výhřevnost 14 až 17 MJ na kilogram. Toto uhlí pro domácnosti pak dále pak dělíme podle použití:

  • pro automatické kotle – hnědé uhlí ořech 2
  • pro klasická kamna – hnědé uhlí ořech 1, hnědé uhlí kostka

Spalování uhlí je tak opravdu neekologické?

Není. Uvolněné emise při spalování uhlí mohou být dokonce i nižší než při spalování biomasy. Problém není v samotném palivu, ale v zařízení, ve kterém se uhlí spaluje. Kromě uhlíku, vody a těkavých látek obsahuje uhlí sloučeniny síry a dusíku, jakož i různé minerální látky. Ty zůstávají jako popel, když se spaluje uhlí.

Současné automatické kotle mají nastavené velice přísné emisní limity, to znamená, že splňují vysoké nároky na čistotu ovzduší při jejich „správném“ provozu.

Vybírejte pytlované uhlí

Je to výborná alternativa i pro uživatele, kteří nemají vhodné skladovací prostory pro volně ložené uhlí. Pytlované uhlí, lze totiž pohodlně složit kamkoliv a tím, že je v pytlích je i samotná přeprava bez známého prachu a nepořádku. Produkuje se jak pro automatické kotle – pytlované hnědé uhlí ořech 2, tak i pro klasická kamna – pytlované hnědé uhlí ořech 1.

Autor článku

OPTIMTOP s.r.o.

O autorovi

Jsme ryze česká společnost, jejímž cílem je poskytování kvalitních a komplexních služeb v oblasti prodeje a rozvozu pevných paliv zejména pro domácnosti v celé České republice.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist